Tutustuin Peruskoulun opetussuunnitelman valtakunnallisiin perusteisiin 2004 ja POPS 2014:een.

 

Miten POPS 2004 toteutui omana kouluaikanasi?

Minulla oli ala-asteen ja yläasteen ajan todella ammattitaitoiset opettajat, joiden ansiosta koen että olen saanut monialaista ja mielenkiintoista kuvataideopetusta. Kummatkin opettajat ovat olleet koulutettuja kuvataideopettajia ja heillä on ollut laaja-alainen ymmärrys kuvataiteista. Vaikka opetus oli hyvinkin tekniikkapainotteista, mutta aihe oli kohtalaisen vapaa valintainen, tulkintainen. Itse kävin yläastetta 2000-luvun vaihteessa (1998-2001), joten POPS 2004, ei ollut vielä kovinkaan vahvasti vaikuttamassa opetuksen sisältöön. Huomaankin että esimerkiksi kulttuurien ymmärrystä ei käyty kovinkaan paljon läpi, mutta taas ala-asteella meillä keskityttiin todella paljon kulttuurien ymmärrykseen. Myöskään kulttuurikohteissa vierailu oli hyvinkin vähäistä. Mutta silti yläasteen kuvataideopetus keskittyi kovinkin vahvasti prosesseihin, itsearviointiin ja taiteelliseen ilmaisuun.

 

Milten POPS 2016 on muuttunut edellisestä?

Mielestäni isoin muutos tavoitteissa on oman ilmaisun ja tekniikan löytäminen ilmaisussa. Paljon tavoitteissa painotetaan sitä että yksilö löytää oikeat yhteiskunnalliset vaikuttamisen keinot ja tavat. Vaikka yhä painotetaan itseilmaisua, on kuitenkin yhteiskunnallinen vaikuttaminen noussut samanarvoiseksi.

 

Millaisia muutoksia sinä haluaisit kuvataiteen opetussuunnitelman perusteisiin?

Jotta voisin täysin vastata kysymykseen, tulisi minun käyttää nykyistä opetussuunnitelmaa työssä ja testaten sen mahdollisuuksia. Toki myös kykyni kommentoida tätä kysymystä on hieman kyseenalainen, sillä en ole toiminut opettajana, enkä tiedä työn mahdollisuuksia. Kuitenkin toivon joustavaa työskentelyä, projekti lähtöisyyttä ja opettajan olemista fasilitaattori. Tämä tosin, pitäisi jo toteutua nykyisessä opetussuunnitelmassa.

 

Millaista kuvataiteen opetusta tarvitaisiin 2020-2030 luvulla?

Mielestäni kaiken opetuksen pitäisi koko ajan mennä kohti kykyä käyttää ajattelua ja tietoa mahdollisimman hyvin. Nykyinen opetussuunnitelma menee kohti vaikuttamisen mahdollisuuksia, ja toivonkin että tulevaisuudessa aine rajat haastettaisiin ja aineiden välinen integraatio olisi vahvempaa.   

 

Tulevaisuuden kuvataideopetuksen 10 teesiä:

  • Aineiden välinen integraatio on valmistautumista työelämään.
  • Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on mahdollista myös kuvataiteen kautta.
  • Ajattelun ja kuvallisen ilmaisun yhdistäminen.
  • Tietty tekninen taito on ammattitaitoa, eikä se ole kaikilta vaadittava taito.
  • Sosiaalinen kanssakäyminen kuvataiteen parissa kehittää yksilöä ja valmistaa tulevaisuuteen.
  • Ympäristön havainnointi ja sen kuvallinen ilmaisu kehittävät meistä tasapainoisia ja erilaisuutta hyväksyviä yksilöitä.
  • Keskustelun ja omien mielipiteiden kautta yksilö pystyy kehittämään ajatteluaan ja täten myös tiedon tuottamisen välineitä.