Yllä lyhyestä, ajatuksia herättelevästä iSpeakMedia spotissa (Osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=GTL0_tJEVD0) pohjustetaan että ihminen käyttää aikaansa 11 tuntia päivässä eri medioissa. Määränä tämä kuulostaa suurelta, mutta listatessani käyttämiäni medioita ymmärrän että mediat vaikuttavat kaikkeen käyttäytymiseen ja päivittäiseen elämään.

Tosin on kun seuraan 50-luvulla syntyneiden vanhempieni median käyttöä ja heidän medialukutaitoaan, voin vain todeta että nykyisessä avoimessa ja mediaa pursuavassa maailmassa, on hyvä että lapsi altistuu eri medioiden käytölle ja kehittää huomaamattaan medialukutaitoaan. Kun taas vanhempieni medioita ovat olleet aina sanomalehdet ja tv, ns. perinteiset mediat, joissa mainos ja viestit on helpommin rajattu, eikä niitä ole sekoitettu yhtä vahvasti. Niin sanotuissa “uusissa medioissa”, käytetään hyväksi ihmisten median lukutaidottomuutta ja saadaan heidät käyttäytymään halutulla tavalla ja kuluttamaan rahaa vaikuttamalla käyttäjän mielipiteisiin. Monesti käydessäni vanhemmillani joudun selittämään ettei kaikki kirjoitettu tieto ole välttämättä totuuden mukaista (mm. terveyteen liittyvät keskustelut keskustelupalstalla). Koen että medialukutaidon opetus vanhuksille voisi olla jopa tarpeellisempaa, kuin lapsille. Lapset ovat viettäneet avoimenlähteen medioissa koko ikänsä, he osaavat jo kyseenalaistaa lähteet. Lähdetieto voi olla avointa, mainos tarkoituksellista taikka luotettavaa. Lähteen kyseenalaistaminen onkin omasta mielestäni ensi askel kohti turvallista median käyttöä.

 

Lopuksi vielä lämmittely tehtävällä omasta median käytöstäni.

Mitä mediaa/medioita käytät? Miksi, mitä media sinulle merkitsee?
Käytän aktiivisesti internetin eri uutispalveluita (hs.fi, iltasanomat.fi, www.dailymail.co.uk, yms.). Itselleni media on portti kotimaani tapahtumiin (Suomi) ja asuinpaikkani paikallis tapahtumiin, koska en tunne kuuluvani oikein kumpaankaan.

Sosiaalista mediaa (Facebook, instagram, whatsapp). Sosiaalinen media on työkalu kertoa omasta henkilökohtaisesta elämästäni tutuille ja luoda ns. “brändi” itsestäni, sellainen “Mitä haluisin olla ja kertoa muille olevani”.  Sitä kautta voin myös inspiroitua muiden elämästä ja saada ideoita ja vinkkejä omaani.

Tiedonhakua varten Google. Google auttaa minua päivittäin kaikessa mahdollisessa, ruoan tekemisessä, sään haussa, paikallisissa tapahtumissa. Se on suurin yksittäinen media jota käytän internetissä.

Radiota netistä Basso ja Salzburg radiot.

Ulkoilu, kuntoilu: Polar Flow, Freeletics.

Tv: Netflix.

Nämä ovat pääasiassa viihde käytössä ja sen takia tärkeitä, kaikki internet pohjaisia alustoja.

 

3. Mitä mediakasvatuksen pitäisi mielestäsi olla / sisältää? Mitä koulussa pitäisi opettaa?

Mediakasvatuksen tulisi paneutua sisällön ymmärtämiseen, mistä sisältö tulee ja miksi? Kuka tuottaa sisältöä ja mikä on luotettavaa sisältöä? Ja myös sisällön kyseenalaistaminen on tärkeää.